De staatsloterij is aangepakt door de Kansspelautoriteit (Ksa), de loterij handelde volgens de handhaver tegen de wet door actieve beroepssporters en -teams in te zetten bij reclames voor kansspelen. De loterij werd onder dreiging van een dwangsom gemaand te stoppen met een reclame waarin beroepsvoetballers figureren.

De Kansspelautoriteit (Ksa), blijft streng toezien op het nakomen van afspraken. Ook pakt de overheidsinstantie zonder blikken of blozen een staats gerelateerd bedrijf als de Staatsloterij aan.

Aanpakken die hap

,,De regelgeving rond kansspelen verbiedt aanbieders van kansspelen om actieve beroepssporters en -teams in te zetten bij reclames voor kansspelen. Deze rolmodellen zijn populair bij minderjarigen en jongvolwassenen. Sponsoring van beroepssporters en –teams, bijvoorbeeld in de vorm van shirtreclame, is wel toegestaan”, aldus de Ksa.

,,De reclame met de beroepssporters werd in de aanloop naar het Europees Kampioenschap voetbal uitgezonden via verschillende kanalen in verschillende vormen. De Staatsloterij paste de reclame na het opleggen van de last onder dwangsom aan waardoor de voetballers niet meer in de reclame te zien waren. In verband met juridische termijnen kan de Ksa het besluit nu pas openbaar maken”, meldt de instantie op haar website.