In Spanje eist de oprichtende familie achter de lokale gokexploitant Codere SA naar verluidt dat een paar Amerikaanse investeerders minimaal € 900 miljoen ($ 1,09 miljard) moeten betalen voor hun grote belang in het in Madrid gevestigde bedrijf.

Volgens een donderdagrapport van SBCNews werd de in Madrid genoteerde entiteit in de jaren tachtig opgericht door Jose Antonio Martinez Sampedro en is vandaag verantwoordelijk voor land-based en online gaming-activiteiten in Spanje, Mexico, Argentinië, Italië, Uruguay, Colombia en Panama. De bron vermeldde echter dat de oprichter in 2018 werd afgezet als Chief Executive Officer van Codere SA als onderdeel van een plan om de schulden van het bedrijf te herstructureren ter waarde van naar schatting € 1 miljard ($ 1,21 miljard).

Coronavirus gevolgen

Codere SA zag zijn bedrijf vervolgens hard worden getroffen door de coronaviruspandemie, waarbij de meeste van zijn locaties op het vasteland het grootste deel van vorig jaar moesten sluiten of met verminderde capaciteit moesten werken. Dit resulteerde erin dat het jaarlijkse tekort voor 2020 met meer dan 253% op jaarbasis steeg tot ongeveer € 237 miljoen ($ 286 miljoen), zelfs nadat het ongeveer € 500 miljoen ($ 604 miljoen) aan nieuwe super-senior notes had uitgegeven.

Reddingsroute

Amerikaanse vermogens- en obligatie-investeringsmanagers Jupiter Fund Management en Invesco Asset Management kwamen vorige maand tussenbeide om een ​​regeling voor te stellen waarbij ze de resterende aandeelhouders van de exploitant zouden uitkopen en het bedrijf zou voorzien van ongeveer € 225 miljoen ($ 271 miljoen) aan extra cash, zodat om zijn onmiddellijke liquiditeit te helpen vergroten.

Maar de familie Martinez Sampedro heeft naar verluidt nu officieel beroep aangetekend bij de Spaanse Nationale Securities Market Commission met de vraag dat de voorgestelde kopers worden verplicht om minimaal € 900 miljoen af ​​te staan ​​voor haar belang van 14,1% in Codere SA. De petitie beweert dat het bedrag zou dienen als ‘gerechtvaardigde compensatie’ nadat het stemrecht van de groep werd beëindigd in de nasleep van de herstructurering van 2018.

Prominente spelers

Silver Point Capital Management-fondsbeheerder Edward Arnold Mule is naar verluidt de grootste individuele aandeelhouder in Codere SA dankzij een belang van 23,36%, gevolgd door zijn bedrijf met een belang van 21,79%. De in Londen genoteerde investeringsgigant M&G is naar verluidt ook een belangrijke speler via een belang van 20,97%, waarbij nog eens 8,79% van de uitgegeven aandelen van de operator wordt gecontroleerd door Abrams Capital Management.

De Martinez Sampedro beweren bovendien dat Jupiter Fund Management en Invesco Asset Management de Spaanse financiële regels hebben geschonden door een overnameaanbeveling aan minderheidsaandeelhouders ‘opzettelijk te omzeilen’ nadat ze een belang van 30% in Codere SA hadden verworven. De potentiële Amerikaanse kopers hebben naar verluidt beide aspecten van het beroep afgewezen en beweerd dat hun plichten bij de investeerders van de exploitant liggen en dat de overname noodzakelijk is om het bedrijf van een vrijwel zeker faillissement te redden.