De UK Gambling Commission (UKGC) rapporteerde deze week een recordomzet van online gokautomaten voor een enkele maand. Interactieve spelplatforms zeiden dat hun slots een GGR van £ 202,9 miljoen ($ 282 miljoen) genereerden. Dat is een stijging van 4,1 procent ten opzichte van februari en is de hoogste iSlot-opbrengst in de geschiedenis van het VK.

Bovendien hielden online oddsmakers £ 250,5 miljoen ($ 348 miljoen) aan sportweddenschappen van gokkers. In combinatie met internet tafelspellen, wat resulteerde in een GGR van $ 99 miljoen, online poker, esports-weddenschappen en andere online gok formaten, bedroeg de GGR voor iGaming in maart maar liefst £ 546,2 ($ 759 miljoen).

De Britse premier Boris Johnson stond de heropening van high street gokwinkels toe met ingang van 12 april. Daarvoor moesten de sportsbook- en gaming-bedrijven gesloten blijven, omdat een toename van nieuwe COVID-19-zaken Groot-Brittannië wurgde.

Zorgen over online gaming

De Britse gaming-industrie is het onderwerp van een grondige evaluatie die wordt uitgevoerd door het Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS). De parlementaire instantie herziet alle voorschriften die zijn opgelegd door de Gambling Act van 2005 en die de zich steeds verder uitbreidende industrie regeren.

DCMS overweegt ook dat nieuwe protocollen worden gepusht door gokcritici. Een belangrijk punt is of de UKGC van exploitanten van online gokken moet eisen dat ze beperken hoeveel een persoon kan verliezen voordat hij van die persoon moet bewijzen dat hij zich extra verliezen kan veroorloven.

De Social Market Foundation, een gerespecteerde onafhankelijke politieke denktank in Groot-Brittannië, heeft het parlement opgeroepen om iGaming-bedrijven te dwingen “betaalbaarheidscontroles” uit te voeren nadat een gokker £ 100 ($ 139) in één maand heeft verloren.

Dit is een essentieel gebied dat moet worden aangepakt, want hoewel sommige operators hun klantinteractieprocessen zijn blijven verbeteren, blijkt uit ons bewijs dat veel online operators geen drempels vaststellen voor actie op de juiste niveaus, “een recente verklaring over internetlimieten van de UKGC uitgelegd. “Ze ondernemen niet de gepaste actie of handelen niet snel genoeg wanneer ze de risico’s van mogelijke schade identificeren.”

De Britse kansspelindustrie is tegen een dergelijke maatregel omdat exploitanten al over passende waarborgen beschikken om mogelijke kansspelproblemen te bestrijden.

Land based casino’s in het nadeel

Het zijn 24 verwoestende maanden geweest voor high street gokwinkels, een oud hoofdbestanddeel van de steden en kleine dorpen in Groot-Brittannië. Op 1 april 2019 werd de maximale inzet op een wedterminal met vaste kansen (FOBT) – apparaten die op dezelfde manier werken als gokautomaten – verlaagd van £ 100 naar slechts £ 2 ($ 139 naar $ 2,80).

De aanpassing van de regelgeving resulteerde in de sluiting van meer dan 1.000 high street gokwinkels en vele duizenden arbeiders werkten. COVID-19 en de daaruit voortvloeiende sluitingen van niet-essentiële bedrijven, waaronder bookmakers, zorgden ervoor dat veel meer gokbedrijven hun deuren sloten.
Ondertussen zijn online slots niet onderworpen aan het maximum van £ 2 per inzet, en werden ze ook niet gedwongen te sluiten tijdens de pandemie.